کانون نویسندگان ایران: آزادی بیان در هفته‌ای که گذشت (۱۱-۵ دی)

0
18
| بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همه‌ی عرصه‌های حیات فردی و اجتماعی بی هیچ حصر و استثنا حق همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچ‌کس را نمی‌توان از آن محروم کرد. |
جمعه ۵ دی ۱۳۹۹
– در این روز خبر رسید پروین محمدی، فعال کارگری ۳۰ آذرماه طی احضاریه‌ای در خصوص پرونده‌ای که در سال ۹۶ برای او گشوده شده، به واحد اجرای احکام دادسرای اوین احضار شده است.
شنبه ۶ دی
– در این روز پرونده‌ی جدید پریسا رفیعی، فعال صنفی دانشگاه تهران، محبوس در زندان اوین، پس از تبرئه در مرحله‌ی بدوی با اعتراض دادستان به دادگاه تجدیدنظر ارجاع شد. این پرونده به دلیل نامه‌ای که رفیعی اردیبهشت ۹۸ درباره‌ی شرایط بازداشتگاه انفرادی و فشار بر فعالین مدنی زن با اهرم‌هایی چون تست بکارت نوشته بود، برای وی گشوده شده است.
– مریم ابراهیم‌وند، نویسنده، کارگردان و تهیه‌کننده‌ی سینما در این روز همراه با ضرب و شتم از بند ۸ زندان قرچک ورامین به بند مادران این زندان منتقل شد.
– در این روز خبر رسید راحله احمدی، فعال مدنی محبوس در بند زنان زندان اوین در پی مشکلات پزشکی ناشی از فشار عصبی به دلیل تبعید دخترش، صبا کردافشاری، به زندان قرچک ورامین دچار پارگی دیسک شده است.
– جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان با صدور بیانیه‌ای در این روز ضمن اعتراض شدید به بازداشت غیر انسانی افسانه عظیم‌زاده خواستار آزادی فوری این عضو خود شد.
یکشنبه ۷ دی
– در این روز خبر رسید اداره‌ی کل منابع طبیعی استان گلستان از الهه موسوی، روزنامه‌نگار حوزه‌ی محیط‌ زیست، شکایت کرده است. موسوی در این پرونده با اتهام‌های «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی»، «افترا» و «توهین به اشخاص عادی در فضای مجازی» روبه‌روست. مصداق این اتهام‌های انتشار مطالبی در فضای مجازی در خصوص آلودگی «رادیوم و باریوم» یک کارخانه عنوان شده است.
– در این روز علی عزیزی، فعال مدنی ترک، در دادگاه انقلاب تبریز با اتهامات «تبلیغ علیه نظام» و «عضویت در گروه غیر قانونی گاماج» به ۶ سال حبس محکوم شد.
دوشنبه ۸ دی
– به گزارش کانون نویسندگان ایران در این روز، دادگاه آرش گنجی، منشی هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران با حضور وکیل او، ناصر زرافشان برگزار شد. گنجی در این جلسه که در شعبه‌ی ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی برگزار شد آخرین دفاعیات خود را ارائه داد.
– محمد خانی، مترجم، پژوهشگر و دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه علامه طباطبائی در این روز توسط دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری، به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۶ ماه حبس تعزیری و جمعا به ۴ سال حبس محکوم شد. وی همچنین از باب مجازات تکمیلی به ۲ سال محرومیت از فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی، ۶ ماه کار اجباری با کودکان معلول ذهنی و توقیف تمامی اموال ضبط شده در زمان بازداشت همچون تلفن همراه، لپ‌تاپ، آرشیو کارهای پژوهشی، هارد دیسک و کتاب‌های چاپ شده در داخل کشور و ۲ عدد هارد کامپیوتر به مدت ۲ سال محکوم شد.
– سه هفته پس از بازداشت نازنین محمدنژاد، خواهر این فعال دانشجویی از اوضاع نگران‌کننده‌ی او خبر داد و اطلاعات سپاه را مسئول جان و سلامت نازنین دانست.
– در این روز خبر رسید محمد نوری‌زاد، فعال مدنی زندانی از زندان اوین به بیمارستان طالقانی تهران اعزام شده و تحت عمل جراحی کیسه صفرا قرار گرفته است.
– هادی تنومند فعال کارگری و عضو کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل‌های کارگری پس از پایان دوران مرخصی در این روز به زندان بوکان بازگشت.
– در این روز سیامک میرزایی، فعال مدنی ترک توسط نیروهای امنیتی در نزدیکی منزل خود در اردبیل بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
سه‌شنبه ۹ دی
– گزارش سال ۲۰۲۰ وضعیت حقوق بشر در ایران، در حوزه‌ی اندیشه و بیان در این روز منتشر شد. در بخشی از این گزارش آمده است: ۴۲۰ نفر توسط مراجع قضایی به ۲۲۲۷۱ ماه حبس، ۳۴ نفر به ۱۹۱ میلیارد و ۷۶۵ میلیون ریال جریمه نقدی، ۸۵ نفر به ۵۸۴۴ ضربه شلاق و ۲۱ مورد محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدند. طی این مدت، ۹۲۸ شهروند توسط نهادهای امنیتی و انتظامی بازداشت شدند.
– کوروش جلیل، در این روز و پس از احضار به اطلاعات سپاه یاسوج بازداشت شد. مأموران امنیتی ساعاتی بعد منزل وی را مورد بازرسی قرار داده و شماری از وسایل شخصی او را ضبط کرده و با خود بردند. وی پیشتر با اتهامات توهین به رهبری، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی، و فعالیت تبلیغی علیه نظام مواجه شده بود.
– در این روز سیروس عباسی و فریده ویسی دو فعال مدنی اهل شهرستان دهگلان بازداشت و جهت رسیدگی به اتهامات فعالیت «تبلیغی علیه نظام»، «اقدام علیه امنیت ملی» و «تشویش اذهان عمومی» توسط نیروهای امنیتی به دادگاه انقلاب سنندج منتقل شدند.
– نسرین ستوده، وکیل مدافع و فعال حقوق بشر زندانی، در این روز به عنوان برنده‌ی جایزه‌ی حقوق بشر النور روزولت در سال ۲۰۲۰ معرفی شد.
چهارشنبه ۱۰ دی
– در این روز آرش گنجی، مترجم و منشی هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، توسط شعبه‌ی ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ۱۱ سال حبس تعزیری محکوم شد. بر اساس حکم صادره، گنجی بابت اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی به ۵ سال، بابت تبلیغ علیه نظام به یک سال، بابت عضویت و همکاری با گروهک مخالف نظام به ۵ سال و جمعاً به ۱۱ سال زندان محکوم شده است. مصداق همهٔ این اتهام‌ها ترجمه‌ی کتابی درباره‌ی تحولات کردستان سوریه (کلید کوچک دروازه‌ای بزرگ) است.
– سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه‌ی خود که در این روز منتشر شد، با اشاره به اعدام روح‌الله زم، ایران را به عنوان کشوری با بالاترین آمار روزنامه‌نگاران به قتل‌رسیده در نیم قرن گذشته معرفی کرد.
– شهره حسینی، مترجم و فعال مدنی، با پایان بازجویی‌ها در این روز از بازداشتگاه اطلاعات سپاه موسوم به بند ۲ الف زندان اوین به بند زنان زندان اوین منتقل شد.
– در این روز خبر رسید که مریم اکبری منفرد، زندانی سیاسی در زندان اوین وارد دوازدهمین سال از مدت محکومیت خود شد. اکبری منفرد که پس از حوادث عاشورای سال ۱۳۸۸ بازداشت و در خردادماه ۸۹ توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ۱۵ سال حبس تعزیری محکوم شد، از زمان بازداشت تاکنون بدون یک روز مرخصی در زندان بسر برده است.
– در این روز خبر رسید مژده اقترافی و هوشمند طالبی، زوج بهائی ساکن ویلاشهر اصفهان با گذشت ۴ ماه از زمان دستگیری کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان‌های دولت‌آباد و دستگرد اصفهان بسر می‌برند.
– سیامک میرزایی، فعال ترک در این روز طی تماسی تلفنی با خانواده‌اش از انتقال خود به زندان اوین جهت تحمل دوره محکومیت ۱ سال و ۱۰ روز حبس خبر داد.
پنجشنبه ۱۱ دی
– انجمن دفاع از آزادی مطبوعات در بیانیه‌ای که در این روز منتشر شد، نسبت به حبس عالیه مطلب‌‌زاده و کیوان صمیمی، نائب رئیس و رئیس این انجمن اعتراض کرد و خواهان آزادی آنان شد.
– حسین زاده‌شایع (شناوى) توسط مأموران امنیتی ماهشهر در این روز بازداشت و به بازداشتگاه اداره‌ی اطلاعات اهواز منتقل شد. مأموران برخی از وسایل شخصی او از جمله تلفن همراه، دوربین و کامپیوتر را ضبط کردند و با خود بردند. گفته می‌شود زاده‌شایع تا پیش از بازداشت در زمینه‌ی تصویربرداری از کنسرت‌ها و همکاری با فعالان فرهنگی از جمله فاطمه تمیمی همکاری داشته است. تمیمی که قصه‌ها، لالایی‌ها و ترانه‌های بومی به زبان عربی را جهت ثبت تاریخ شفاهی روستا به روستا جمع‌آوری می‌کرد پیشتر بازداشت شده بود.
– محکومیت هومن خوشنام، الهام سلمان‌زاده، پیام شبانی، کیانوش سلمانزاده، سروش آگاهی، پروان معنوی، جمیله پاکرو (محمدحسینی)، پیمان معنوی و ندا شبانی که پیشتر در مرحله بدوی دادگاه انقلاب شهریار هر کدام به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق فعالیت و تبلیغ بهائیت» به ۱ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند، در این روز توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران عیناً تأیید شد.
– فریده امیرشکاری از اعضای فعال خانواده‌ی خاوران که شش تن از اعضای خانواده‌اش در دهه‌ی شصت اعدام شده بودند، پس از سال‌ها تلاش برای دادخواهی در این روز درگذشت.
– در این روز خبر رسید زینب جلالیان، زندانی سیاسی تبعیدی در زندان یزد که سیزدهمین سال از حکم حبس ابد خود را تحمل می‌کند، با وجود مشکلات پزشکی جدی همچنان از رسیدگی پزشکی محروم است و در حال حاضر هیچ وکیلی برای پیگیری پرونده، وضعیت پزشکی و یا اعزام این زندانی سیاسی به مرخصی وکالت او را بر عهده ندارد.
Bild könnte enthalten: Text
 

دیدگاهتان را بنویسید

Please enter your comment!
Please enter your name here