بــیــــانــیــــه
——————————-
بیانیهی پن جهانی در انتقاد به اهدای نوبل به پیتر هاندکه
به دنبال اهدای جایزه نوبل ادبیات ۲۰۱۹ به پیتر هاندکه (هانتکه) نویسندهی اتریشی، پن جهانی با انتشار بیانیه به این اقدام انتقاد کرد. انتقادی که پن آمریکا، پن آلمان و چند نویسندهی سرشناس جهانی از جمله سلمان رشدی و اسلاوی ژیژک نیز با آن همراه هستند. منطق و پیام این انتقاد و اعتراض، بر یکپارچه بودن شخصیت چهرههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی استوار است. چهرهی فرهنگی نمیتواند در کنار قاتلان و جنایتکاران و سرکوبگران مردم و دشمنان آزادی بیان و سانسورچیان بایستد، دست در سفرهشان ببرد، توجیه و تبلیغشان کند و با پناه گرفتن در سنگر ادبیات و هنر خود را پاک و منزه جلوه دهد؛ نمیتواند چنان بنماید که گویی اجتماع و سیاست و هنر و ادبیات راههایی یکسر جدا و نامربوط به یکدیگرند. “نمیتواند”؛ یعنی نباید اجازه داد حتی اگر داستاننویسی بزرگ همچون پیتر هاندکه باشد.
متن کامل بیانیهی پن جهانی:
اعطای جایزهی نوبل ادبیات به پتر هاندکه تأسفبار است و داغ قربانیان جنگ را تازه میکند.
انجمن جهانی قلم (پن) به نقل از جنیفر کلمنت، رئیس این انجمن، بیانیه ی زیر را در واکنش به اعطای جایزه ی نوبل ادبیات به پتر هاندکه، نویسنده ی اتریشی، منتشر کرد:
« جایزهی نوبل ادبیات نه تنها آثار و شایستگی ادبی نویسنده بلکه کل کارهای او از جمله مواضعاش دربارهی اوضاع جاری جهان را در نظر میگیرد. ما اعضای انجمن قلم (پن) متعهد شدهایم که به اصول منشور خود جامهی عمل بپوشانیم. ما قلم به دست گرفتهایم تا “نفرت را از جهان بزداییم و از آرمانی دفاع کنیم که زندگی توأم با صلح و برابری در جهانی واحد را به انسانها نوید میدهد”. اقدام آکادمی نوبل در اعتباربخشیدن به نویسندهای که بارها درمشروعیت اسناد مربوط به جنایتهای جنگ [بالکان] شک و تردید روا داشته بسی تأسفبار است، خاصه آن که این اقدام بیگمان داغ قربانیان این جنگ را تازه خواهد کرد. در روزگاری که رهبران و دولتمردان بذر نفاق و تعصب در میان مردم جهان میپراکنند و میکوشند با ابزار پوپولیسم آنان را به سوی خود بکشانند، ما باید آثار و صداهای نویسندگانی را گرامی بداریم که میکوشند در برابر این جریان قد علم کنند.»
(متن انگلیسی بیانیه در سایت پن جهانی موجود است.)
برگردان: کمیسیون انتشارات کانون نویسندگان ایران