بند اول منشور کانون نویسندگان ایران :
| آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بی هیچ حصر و استثنا حق همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد. |
آزادی بیان در هفتهای که گذشت (۸ تا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲)
جمعه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
ــ انجمن قلم (پن) آمریکا با انتشار گزارشی به وضعیت آزادی بیان نویسندگان جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی پرداخت و ضمن آن از ایران به عنوان یکی از «بدترین کشورهای جهان از لحاظ آزادی بیان» یاد شده است؛ بنا بر این گزارش ۵۷ نویسنده در سال گذشته میلادی در ایران زندانی شدهاند. بخشی از این گزارش به بازداشت اعضای کانون نویسندگان ایران و افزایش فشار بر این تشکل پرداخته است.
ــ ماموران امنیتی با حمله به خانه محمد حبیبی، سخنگوی زندانی کانون صنفی معلمان تهران، جمعی از معلمان و کنشگران کارگری را که به دیدار همسر او رفته بودند بازداشت کردند. حسن ابراهیمی، سروناز احمدی، آنیشا اسدالهی، ریحانه انصارینژاد، هیراد پیربداقی، ژاله روحزاد، کامیار فکور، عسل محمدی و الدوز هاشمی از جمله فعالانی بودهاند که بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند. در جریان این بازداشت یکی از زنان معلم دچار حمله قلبی و در بیمارستان بستری شده است.
شنبه ۹ اردیبهشت
ــ امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی در خصوص آخرین وضعیت پرونده موکلش توضیح داد که به دلیل نقص تحقیقات از دادگاه به دادسرا بازگردانده شده و بیشتر از یک ماه است که دادسرا برای برگزاری جلسه بازپرسی و اجرای دستورها دادگاه اقدامی نکرده است.
ــ محسن عمرانی، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان استان بوشهر بازداشت شد.
ــ هاشم خواستار، معلم و کنشگر مدنی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد، برای پروندهای تازه که با اتهامهای «توهین به رهبر» و «تبلیغ علیه نظام» در دوران حبس برای وی گشوده شدهاند تفهیم اتهام شده است.
یکشنبه ۱۰ اردیبهشت
ــ حسن عباسی، خبرنگار، در بندرعباس بازداشت شد.
ــ محسن عمرانی، محمود ملاکی، اصغر حاجب و عبدالرضا امانیفر، چهار معلم از اعضای هیئت مدیره کانون صنفی معلمان استان بوشهر، به دادگاه انقلاب احضار شدند.
دوشنبه ۱۱ اردیبهشت
ــ مسعود فرهیخته، معلم و فعال صنفی استان البرز، بازداشت شد.
سهشنبه ۱۲ اردیبهشت
ــ فرزانه ناظرانپور، مربی و مولف کتب هنر، روانهی بند زنان زندان اوین شد.
ــ کتایون ریاحی، پانتهآ بهرام، افسانه بایگان، فاطمه معتمدآریا و رضا کیانیان به دادسرا احضار شدند.
ــ انجمن روزنامهنگاران آلمان جایزه آزادی قلم سال ۲۰۲۳ را به نیلوفر حامدی، روزنامهنگاری که برای خبررسانی درباره قتل مهسا امینی در زندان است، اهدا کرد.
ــ حکم ۲ سال و ۷ ماه حبس روحاله نخعی، روزنامهنگار، به اتهامهای «اجتماع و تبانی» و «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عیناً تأیید شد.
چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت
ــ سازمان گزارشگران بدون مرز با انتشار گزارشی از وضعیت آزادی رسانهها در جهان خبر داد که ایران از نظر سرکوب آزادی بیان در قعر جدول و رتبهی ۱۷۷ میان ۱۸۰ کشور قرار دارد.
ــ سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) امسال جایزه جهانی آزادی مطبوعات خود موسوم به «گیلرمو کانو» را به نرگس محمدی، نیلوفر حامدی و الهه محمدی، سه زن روزنامهنگار زندانی در ایران اهدا کرد.
ــ برای مدیر مسئول روزنامهی همشهری، به دلیل انتشار کاریکاتوری از فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، قرار جلب صادر شده است.
ــ در پی دعوت جشنواره فیلم کن از محمد رسولاف برای حضور در هیئت داورانِ بخش «نوعی نگاه»، او از ممنوعالخروج شدن خود خبر داد.
پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت
ــ محکومیت ۶ سال زندان برای رضا شهابی و حسن سعیدی، از اعضای سندیکای شرکت واحد، و کیوان مهتدی، نویسنده و مترجم عضو کانون نویسندگان ایران در دادگاه تجدیدنظر استان تهران عیناً تایید شد.
ــ سیدصدراله فاضلی زارع و یوسف مهراد، که از سال ۱۳۹۹ به دلیل مدیریت و عضویت در یک کانال تلگرامی با اتهام «سبالنبی» در زندان بهسر میبرند، به سلول انفرادی منتقل شدند و در خطر قریبالوقوع اجرای حکم اعدام قرار دارند.