آزادی بیان در هفتهای که گذشت (۲ تا ۹ تیر ۱۴۰۲)
[بند اول منشور کانون نویسندگان ایران: آزادی اندیشه و بیان و نشر در همهی عرصههای حیات فردی و اجتماعی بی هیچ حصر و استثنا حق همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچکس را نمیتوان از آن محروم کرد.]
جمعه ۲ تیر ۱۴۰۲
ــ امیر اخوان، شاعر و منتقد ادبی، در رشت بازداشت شد.
ــ خانه سینمای ایران با انتشار بیانیهای مصوبات اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی دربارهی نمایش خانگی را «مایوسکننده و مخالف پیشرفت اقتصاد صنعت سینما» خواند و «سانسورهای بیشتر آثار نمایش خانگی و سینمایی» را عامل «مهاجرت، بیکاری و فشار اقتصادی هنرمندان» دانست.
ــ نت بلاکس، سازمانی که محدودیت دسترسی به اینترنت در جهان را رصد میکند، از اختلال جدی اینترنت در زاهدان خبر داد.
شنبه ۳ تیر
ــ امیرحسین عسکری، دانشجوی کارشناسی مهندسی کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر، از ورود به دانشگاه منع شد و حراست کارت دانشجویی او را ضبط کرد. همچنین ثمین نثاری، دانشجوی دانشگاه خوارزمی، به حکم کمیته انضباطی این دانشگاه به یک نیمسال منع موقت از تحصیل و صبا اسکندری، دانشجوی دانشگاه تهران، به حکم شورای بدوی این دانشگاه به دو نیمسال محرومیت از تحصیل، با احتساب سنوات، محکوم شدند.
ــ غلامرضا غلامی کندازی، فعال صنفی معلمان، در دادگاه انقلاب شیراز به ۶ سال زندان، ۲ سال تبعید به بیرجند و مجازاتهای تکمیلی محکوم شد.
ــ قرار جلب به دادرسی برای فرهاد شیخی، فعال کارگری، به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» در دادسرای هشتگرد صادر شده است.
یکشنبه ۴ تیر
ــ علی صادقی روزنامهنگار، به دلیل فقر و تنگدستی دست به خودکشی زد و به زندگیاش پایان داد.
— محمود ملاکی، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان بوشهر، پس از حضور در دادگستری این استان بازداشت شد.
دوشنبه ۵ تیر
ــ محمد سیفزاده و مرضیه نیکآرا، دو وکیل دادگستری و مدافع حقوق بشر، برای «ادای توضیح» و «اخذ تعهد» به دادگاه انقلاب احضار شدهاند. در مشهد نیز خسرو علیکردی، وکیل دادگستری، به دادسرا احضار شده است.
سهشنبه ۶ تیر
ــ فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اسامی هفت روزنامهنگار زندانی در ایران منتشر کرد: نیلوفر حامدی، الهه محمدی، فرخنده آشوری، هاشم موذنزاده، مارال دارآفرین، ژینا مدرس گرجی و کامیار فکور.
ــ رحمان عابدینی، لطفاله جمشیدی و غلامعلی شهریاری، فعالان صنفی معلمان، در هیئت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری استان البرز مجموعا به ۶ ماه انفصال از خدمت محکوم شدهاند.
چهارشنبه ۷ تیر
ــ فریبا عباسی، مدیر مسئول روزنامه مستقل، در دادگاه کیفری تهران به ۶ ماه حبس و پرداخت پنج میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد.
ــ آرمیتا پاویر، فعال دانشجویی و دانشجوی زیستشناسی سلولی مولکولی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بازداشت شد.
پنجشنبه ۸ تیر
ــ کامیاب رحمانی، علی سعدی، محمد مرادی، سعید ایراننژاد، علیرضا نادری و رامین حبیبی به حکم کمیته انظباطی دانشگاه رازی کرمانشاه هرکدام به ۲ ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند.
ــ حکم ۵ سال و ۸ ماه حبس تعزیری برای آنیشا اسداللهی، معلم و مترجم رسمی سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی، به اتهامهای «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه تجدید نظر عیناً تایید شد.
ــ علی امیدی، وکیل دادگستری، برای دفاع از اتهام «تبلیغ علیه نظام»، به دادسرای عمومی و انقلاب خرمآباد احضار شده است.
ــ اینترنت کشور در هفتهی اخیر، بهویژه برای سرویس «گوگل»، با اختلال بالا مواجه بوده است.
