درگذشت فریدون تنکابنی، نویسنده و طنز پرداز برجستهٔ ایران

0
33
درگذشت فریدون تنکابنی، نویسنده و طنز پرداز برجستهٔ ایران
فریدون تنکابنی، نویسنده و طنزپرداز برجستهٔ ایرانی در سن ۸۷ سالگی در تبعید و در شهر کلن آلمان، چشم بر این جهان فروبست. فریدون تنکابنی که در تهران زاده شد، در خانواده ای فرهنگی بالید و در جوانی، یکی از چهره های نام آور ادبی و فرهنگی ایران به شمار می آمد. پس از انتشار کتاب «یادداشت های شهر شلوغ» از سوی دستگاه سرکوبگر و دشمن ساز ساواک، دستگیر و به دو سال زندان محکوم شد. وی در دههٔ ۴۰ و ۵۰ خورشیدی، یکی از محبوبترین نویسندگان ایران بود که با طنز نقادانهٔ خود، خوانندگان بسیاری را جذب می کرد. از فریدون تنکابنی ۱۸ کتاب منتشر شده است که از آن میان «پول، تنها ارزش و معیار ارزش ها»، «ستاره های شب تیره»، «مردی در قفس»، «پیادهٔ شطرنج»، «راه رفتن روی ریل» از پسندِ بیشتر خوانندگان برخوردار هستند.
تنکابنی، یکی از کنشگران برگزار کنندهٔ ده شب شعر انستیتو گوته در سال ۵۶ بود که بنا به روایت هایی، سرآغاز جنبش بزرگ مردمی شد.
در سال ۵۸، تنش میان هموندان توده ایِ کانون و هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران چندان بالا گرفته بود که هیئت دبیران؛ احمد شاملو، محسن یلفانی، غلامحسین ساعدی و اسماعیل خویی تصمیم به اخراج به آذین، سیاوش کسرایی هوشنگ ابتهاج، برومند و فریدون تنکابنی که از سال ۱۳۴۸ هموند کانون نویسندگان ایران بود، گرفتند. تصمیمِ دبیران وقت کانون نویسندگان ایران، در مجمع عمومی کانون با اکثریت آرا مورد پذیرش قرار گرفت.
همچنانکه قابل پیش بینی بود، یورشِ حکومت اسلامی به جریان های سیاسی، چندان دور از ذهن نبود. در اخرین ماه های سال ۱۳۶۲ فریدون تنکابنی متواری شد و در نهایت با دشواری از ایران گریخت و در کشور آلمان و در شهر کلن، ساکن شد.
فریدون تنکابنی پس از ۴۱ سال زندگی در تبعید و تداوم فعالیت های ادبی و فرهنگی، در روز شنبه، ۲۸ سپتامبر ۲۰۲۴ با جهان ما واپسین بدرود را گفت تا در خاطرهٔ اهالی ادب و فرهنگ، همچنان زنده بماند.
یادش گرامی و مانا!
کانون نویسندگان ایران «در تبعید» – انجمن قلم ایران «در تبعید»
یکشنبه، ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۴

دیدگاهتان را بنویسید

Please enter your comment!
Please enter your name here