کانون نویسندگان ایران kanoon nevisandegane iran گزارش آزادی بیان در هفته‌ای که گذشت(۴ تا ۱۰ مرداد ۱۴۰۴)

0
18
گزارش
آزادی بیان در هفته‌ای که گذشت(۴ تا ۱۰ مرداد ۱۴۰۴)
* بند اول منشور کانون نویسندگان ایران:
آزادی اندیشه و بیان و نشر در همه‌ی عرصه‌های حیات فردی و اجتماعی بی‌هیچ حصر و استثنا حقِ همگان است. این حق در انحصار هیچ فرد، گروه یا نهادی نیست و هیچ‌کس را نمی‌توان از آن محروم کرد.
شنبه ۴ مرداد
ــ ماموران امنیتی با همراهی گارد ویژه‌ی زندان قزل‌حصار به بند زندانیان سیاسی یورش بردند. در پی این یورش بهروز احسانی و مهدی حسنی به سلول انفرادی منتقل شدند و حکم اعدام آنان به اجرا درآمد. این دو زندانی سیاسی که به اتهام «عضویت در سازمان مجاهدین» در زندان به سر می‌بردند به گفته‌ی «مرکز رسانه قوه قضاییه» به اتهام «بغی» اعدام شدند. سعید ماسوری نیز در پی همین یورش به زندان زاهدان تبعید شد و خبرها حاکی از انتقال دیگر زندانیان این بند به «سلول‌های انفرادی» و «مکان‌های نامعلوم» است.
یکشنبه ۵ مرداد
ــ خانواده‌ی سعید ماسوری با انتشار بیانیه‌ای از «سازمان‌های حقوق بشری، رسانه‌های آزاد و افکار عمومی» خواستند که در برابر «تبعید ظالمانه‌ی» این زندانی سیاسی سکوت نکنند و خواهان «بازگرداندن فوری» او به زندان قزال‌حصار شوند. در بخشی از این بیانیه آمده است: «تبعید به زاهدان، یکی از محروم‌ترین و پرخطرترین زندان‌های کشور، اقدامی آشکار در راستای افزایش فشار و آزار روحی و جسمی این زندانی سیاسی و خانواده‌اش محسوب می‌شود. این انتقال نه‌تنها حقوق اولیه‌ی او در زمینه‌ی ملاقات، درمان و امنیت را به خطر می‌اندازد، بلکه در ادامه‌ی روند طولانی‌مدت فشار و محروم‌سازی هدفمند او از حقوق انسانی‌اش ارزیابی می‌شود. سعید ماسوری از قدیمی‌ترین زندانیان سیاسی ایران است که از سال ۱۳۷۹ تا امروز ۲۵ سال از عمر خود را در زندان گذرانده است. تبعید او به زاهدان زنگ خطری جدی برای وضعیت سلامت و امنیت اوست و باید با واکنش فوری نهادهای بین‌المللی حقوق بشر مواجه شود».
ــ زندانیان سیاسی زندان قرچک مراسم یادبودی برای مهدی حسنی و بهروز احسانی برگزار کردند و ضمن محکومیت «حمله‌ی وحشیانه به زندانیان سیاسی زندان قزل‌حصار» نگرانی خود را نسبت به وضعیت آنان ابراز داشتند.
ــ وکیل مدافع سارا گوهری (دانشجوی بازداشت‌شده‌ی افغانستانی) با انتشار مطلبی اعلام کرد: «موکلم از زندان تربت‌جام تماس گرفت و اطلاع داد به‌تازگی از بازداشت انفرادی اداره‌ی اطلاعات مشهد به این زندان منتقل شده‌ است. پرونده‌ی اتهامی او تحت عنوان تبلیغ علیه نظام در دادسرای شهرستان تایباد در حال رسیدگی است». سارا گوهری دانشجوی دانشگاه تهران است که نیمه‌ی تیرماه ١۴٠۴ در مرز تایباد به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد و پس از گذشت نزدیک به سه هفته بازداشت و بازجویی در بازداشتگاه اداره‌ی اطلاعات مشهد به زندان تربت‌جام منتقل شده است.
ــ لوا صمیمی، شهروند بهائی ساکن جویبار، که پیش‌تر به دست نیروهای امنیتی بازداشت شده بود با تودیع وثیقه‌ی هشتصد میلیون تومانی آزاد شد.
ــ دو فوریت لایحه‌ی «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف‌واقع در فضای مجازی» با رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شد.
ــ فرزانه رشیدی، که چهارم خردادماه به همراه همسرش سامان کریمی (زندانی سیاسی پیشین) بازداشت شده بود، با تودیع وثیقه یک‌ونیم میلیارد تومانی از زندان سقز آزاد شد.
ــ مطلب احمدیان و خشایار سفیدی، زندانیان سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ، با انتشار «نامه‌ای سرگشاده» صدور و اجرای احکام اعدام برای زندانیان سیاسی از جمله بهروز احسانی و مهدی حسنی را محکوم کردند.
ــ محمد احمدی، سازنده‌ی برنامه‌ی «دیالوگ ایران»، با تودیع وثیقه آزاد شد.
دوشنبه ۶ مرداد
ــ گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی محبوس در زندان قرچک، متنی در خصوص یورش ۴ مردادماه به بند سیاسی زندان قزل‌حصار و اعدام بهروز احسانی و مهدی حسنی منتشر کرد که در بخشی از آن آمده است: «نیروی سرکوب هم‌بندیان بهروز و مهدی را با ضرب‌وشتم و با غل و زنجیر ربوده بودند. سعید ماسوری نماد مقاومت و ایستادگی را پس از ۲۵ سال حبس بی‌وقفه به زندانی دیگر منتقل کرده و بهروز و مهدی را به قتل‌گاه برده بودند. چه سخت جان شدیم ما».
ــ مطلب احمدیان، زندانی سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ، به‌رغم نیاز به رسیدگی پزشکی (برای نمونه‌برداری و بررسی احتمال ابتلا به سرطان)، از اعزام به بیمارستان محروم ماند.
ــ وزارت اطلاعات با انتشار بیانیه‌ای از «دستگیری ۹۸ عامل عملیاتی در نقاط مختلف کشور» خبر داد و آنان را «شبکه‌ی شهروند-خبرنگار وابسته به شبکه‌ی اینترنشنال» نامید.
سه‌شنبه ۷ مرداد
ــ زندانیان شرکت‌کننده در کارزار «سه‌شنبه‌های نه به اعدام» با اعلام این که «با وجود همه‌ی فشارها، همچنان بر خواست برحق خود برای عدالت، آزادی، کرامت انسانی و حق سرنوشت خویش پافشاری می‌کنند» برای هفتاد و نهمین هفته‌ی پیایی در ۴۸ زندان کشور اعتصاب غذا کردند.
ــ احسان حسینی، فعال اجتماعی افغانستانی‌تبار ساکن قم، در پی هجوم ماموران امنیتی به خانه‌اش بازداشت شد. به گفته‌ی خبرگزاری‌ها در این یورش«وسایل الکترونیکی» او نیز ضبط شده است.
ــ برخی خبرگزاری‌ها از «قطع ناگهانی سیم‌کارت‌« شماری از شهروندان در روزهای اخیر خبر دادند. بنا بر خبرها، این شهروندان برای برقراری مجدد سیم‌کارت‌های خود وادار به «امضای تعهدنامه‌ی کتبی، حذف پست‌های خود در شبکه‌های مجازی و انتشار حداقل ۲۰ پست یا استوری در حمایت از نظام جمهوری اسلامی شده‌اند».
ــ آیدا یونسی، خواهر علی یونسی (زندانی سیاسی)، با انتشار متنی اعلام کرد که جلسه‌ی رسیدگی به اتهام علی یونسی روز دوشنبه ۶ مردادماه در دادگاه انقلاب برگزار شده است. به گفته‌ی او برادرش به «تبلیغ علیه نظام» متهم شده است و به زندان قم تبعیدش کرده‌اند.
ــ فروغ خسروی، معلم ساکن بهبهان، به دست نیروهای امنیتی بازداشت شد. از دلایل بازداشت او هنوزاطلاعی در دست نیست.
ــ دادستان تهران به دلیل «انتشار کاریکاتوری توهین‌آمیز نسبت به مردم ایران» علیه هادی حیدری (کارتونیست) اعلام جرم کرد. او پیش‌تر در شبکه‌های اجتماعی اثری در اعتراض به لایحه‌ی «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی» منتشر کرده بود که پس از مدتی از صفحه‌ی خود حذف کرد.
ــ اشکان فهیم، زندانی سیاسی محبوس در زندان مهاباد، به‌رغم ابتلا به «بیماری‌های قلبی و ضعف شدید بینایی» از دسترسی به خدمات درمانی محروم مانده است.
ــ عبدالرضا داوری (فعال رسانه‌ای) به شش ماه حبس، شلاق و دیگرمجازات‌های تکمیلی محکوم شد.
ــ خبرها حاکی از آن است که برای ۲۲ شهروند بهائی ساکن اصفهان احکام «توقیف و مصادره اموال» صادر کرده‌اند.
ــ خبرگزاری‌ها از پلمب کافه‌ای در تهران به دلیل «معرفی یک محصول با حال‌وهوای یک مهمانی تابستانی» خبر داده‌اند.
چهارشنبه ۸ مرداد
ــ سخن‌گوی دولت از «استرداد» لایحه‌ی «مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی» خبر داد.
ــ جلسه‌ی رسیدگی به اتهامات یوسف کاری، فعال مدنی آذربایجانی، به اتهام«اخلال در نظم و آسایش عمومی، اهانت به مقدسات و تمرد نسبت به ماموران» در شعبه‌ی ۱۰۴ دادگاه کیفری اردبیل برگزار شد.
پنج‌شنبه ۹ مرداد
ــ حسن همایون، همسر سعیده شفیعی (روزنامه‌نگار)، با انتشار متنی در شبکه‌‌ی اجتماعی «ایکس» اعلام کرد: «نهاد قضایی-امنیتی سیم‌کارت سعیده شفیعی، روزنامه‌نگار و زندانی سیاسی سابق را مسدود کرد. او هم اکانت‌هایش را در شبکه‌های اجتماعی بست. مصادیق اتهام توییت و پست‌هایی‌ است که او پیش‌تر برای آن‌ها زندانی شده بود. نهاد امنیتی او را ملزم به امضای تعهدنامه و انتشار ۲۰ پست حمایتی کرد».
ــ هیوا امینی و بهمن فیضی، شهروندان ساکن سقز، در دادگاه انقلاب این شهر به اتهام «تبلیغ علیه نظام» هر یک به پنج ماه حبس و جزای نقدی محکوم شدند.
ــ نیروهای امنیتی خانه‌ی ارشد افشار، شهروند بهائی ساکن شاهین‌شهر اصفهان، را تفتیش و برخی از لوازم الکترونیکی و کتب و جزوات اعضای خانواده‌ را ضبط کردند.
جمعه ۱۰ مرداد
ــ سعید ماسوری، زندانی سیاسی، که در پی یورش نیروهای امنیتی و گارد ویژ‌ه‌ی زندان قزل‌حصار در تاریخ ۴ مردادماه به زندان زاهدان تبعید شده بود، از این زندان نیز به مکانی نامعلوم منتقل شد. به گفته‌ی خبرگزاری‌ها «مسئولان زندان زاهدان از پذیرش و نگهداری این زندانی امتناع کرده و اعلام کرده‌اند که امکان نگهداری او در این زندان وجود ندارد».
ــ به گفته‌ی خبرگزاری‌ها، ۹ زندانی سیاسی ازجمله رضا سلمان‌زاده، آرشام رضایی، سپهر امام‌جمعه، لقمان امین‌پور، میثم دهبان‌زاده، حمزه سواری، مصطفی رمضانی، صلاح‌الدین ضیایی و احمدرضا حائری که روز شنبه ۴ مردادماه در جریان هجوم نیروهای امنیتی و گارد ویژه‌ی زندان به سلول‌های انفرادی زندان قزل‌حصار کرج منتقل شده بودند، هم‌چنان در انفرادی به سر می‌برند.

دیدگاهتان را بنویسید

Please enter your comment!
Please enter your name here